Добре дошли в avi-building.com
 
 

Архитектура различна от Люлинската

 

          Дълго време мислих дали да направя и аз copy/paste на снимчици на разни странни сгради от целия свят. Мрежата е пълна с такива. Като ще си правим сайтове, нали е добре да има картинки - то и да има друго, кой го интересува, освен ако не пише как се изкарват пари, докато си лежиш в къщи. Реших и го направих, само че ще и поразсъждавам по темата, най-вече защото малко ми е мъчно,че  никъде не присъства България, а и няма изглед да видя снимчица на наша сграда в нета, под която пъпчив турист-любител от Острова, скромно е написал ...."еди какво си интересно и красиво в Sofia,Varna,Plovdiv,Pleven" 
      Към момента все повече се засилва тенденцията в световен мащаб към нестандартното строителство. Строителство, което да се превърне в символика за определено населено място. Въпреки периода на криза, по данни на туристически агенции, няма кой знае какъв отлив в туризма в световен мащаб. Хората така или иначе се движат. Има известно намаление на техния личен консуматив по време на воаяжите. Предполагам, всеки втори англичанин, холандец или германец е посетил поне 10-тина пъти Милано, постоял е на площада, нахранил е гълъбите, после е отишъл в Пиза, разгледал е  кулата, снимал се е в нея и под нея и си е заминал. Всичко това рано или късно води до затихване на туристическите намерения към определени дестинации, поради многократната им употреба. Всички родолюбиви инвеститори по света, както и държавната и общинска администрация, са наясно, че за да се задържи интереса към населеното място, трябва периодично да се обновява градската архитектура. Като под "обновява" се разбира строеж на нови и привличащи вниманието сгради, тяхното оригиналното позициониране  и създаването постепенно на градски ареали от нетрадиционна и съвремена архитектура .Разбира се, атракционното строителство не е масово и няма как да бъде поради високата си цена и не винаги добрата си функционалност. Но го има, тепърва предстои да се развива и ще носи само позитиви.
         В България няма и наченки за подобна дейност. След големия бум на строителството при нас останаха хиляди кубчета, предназначени да бъдат жилища, безумно разположени едно спрямо друго, като някоя по-заоблена тераса или по-островърха кула на покрива се смята за голяма красота и нестандартност. Като се прибави някой по-остъклен пасаж от сградата - и вече сме догонили световните тенденции. Истината е, че нашето строителство, каквото и предназначение да има, е печалбарско. Гоненето на максимум квадратура за продажба и минимум разходи за добър проект и строителна себстойност като цяло е подходът в България през 21-ви век. Докато в Дубай, Хонг Конг и други дестинации покривите на сградите отдавна са над облаците, тук спорът е дали трениращите девойки в строящата се  спортна зала в София, ще си хвърлят спокойно на 5 метра височина бухалките в помещението за тренировка. Да,пари няма. Има, за да се кърпи една и съща дупка по пътя два пъти годишно. Да се вароса някой друг останал театър с по-възрожденска фасада из провинцията-и толкоз. Да създаваш проекти "Красива България" и да чакаш външно финансиране е срамно и обидно. Поне за мен. Че кой друг, ако не ние, можем да направим държавата си красива. При нас под "красиво" се разбира да се вдигне едно скеле на Витошка, няколко чевръсти роми да нацапат на две-на три фасадата и толкова. До следващата година, когато няма да има и помен от цапаницата. Едва ли има по-неугледен център на столица в Европа от нашата. И едва ли има по-заблудени туристи, които я посещават,защото ми е трудно да си представя какво точно би ги впечатлило. Много ми е чудно как големи строителни фирми, които по време на така наречения "бум" засмукаха десетки, да не кажа и стотици милиони левове, не пожелаха да построят една тяхна емблематична сграда, която наистина ще представлява интерес години напред. Ще ти бъде приятно като минеш покрай нея и ще бъдеш сигурен, че няма аналог в света, защото именно това е идеята на атракционната, модерната, футуристичната или, както искате я наречете, архитектура. И ако все пак подобно намерение е скъпо, то кой е казал, че трябва да се направи сграда от 80 етажа, може да е от 3, но неповторими. Дълбоко се съмнявам ,че има и подготвени специалисти тук за подобна работа. Като се започне от архитекти и конструктори и се стигне до обикновенни изпълнители. Защото като наблюдавам как след хиляди дискусии, семинари, после проекти и конкурси, накрая се измъти някакво подобие на сграда, състояща се от два квадрата, свързани с топла връзка, на което лепват гръмката категория "Палас","Гранд" или не знам си каква подобна глупост, ми става смешно.
              По цял свят всяка уважаваща архитектурна компания има  готови проекти с изключително модерни и уникални силуети, които просто чакат своя купувач, който явно скоро няма да бъде българин. Солидният роден инвеститор предпочита да вложи своите милиони в лична резиденция с РЗП 10000м2, 20 вида системи за видеонаблюдение, охрана и скъп автопарк, защото смята всичко да го вземе някога със себе си там, където неизменно вървим всички. Но да построи нещо, с което ще се гордеят поколения напред, не иска. Няма далавера! Така си мисли той обаче. 
 

                     
                                        ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР В БРАЗИЛИЯ
 
                                               ГРАДСКАТА  БИБЛИОТЕКА В КАНЗАС
                                                              ХОТЕЛ Burj Al Arab 
 
                                                             ДУБАЙ ОТ САМОЛЕТ
 
 
                                                    Crazy House  ВИЕТНАМ
 
 
 
                                            ТАНЦУВАЩАТА СГРАДА- ПРАГА ЧЕХИЯ
 
 
                                                     House Attack  ВИЕНА АВСТРИЯ
 
 
                                                                 ГРАЦ АВСТРИЯ
 
 
                                                     Hundertwasser Building ГЕРМАНИЯ
 
 
                                                    Nord LB building ГЕРМАНИЯ
 
 
                                                  Piano and Violin Building КИТАЙ
 
 
                                                  Ripley’s Building ОНТАРИО КАНАДА
 
                                               The Basket Building ОХАЙО САЩ
 
 
 
                            НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА- МИНСК БЕЛАРУС
 
 
 
                               upside-down-house ПОЛША
 

 
                                                 Wonderworks- ТЕНЕСИ 
 
 
 
 
 
                  Wooden Gagster House -АРХАНГЕЛСК РУСИЯ
 

 
                                                            Bubble House ФРАНЦИЯ
 
 
                                                        АВСТРАЛИЯ
 
 
 
 
 
                                                                      И ДРУГИ
 
 
 
 
 
 
  
 
 

 

 
 


ЕТО И ЗА БЕДНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ


 
 
 
 

Източник: "Строителство и архитектура. Вътрешен и външен дизайн."